PIZZA DOMOWA Z SOSEM CZOSNKOWYM
Ciasto
Składniki:2 szklanki mąki
1/2 opakowanie drożdży świeżych
1 jajko
1łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
50ml letniego mleka
1 szklanka wody
Wykonanie:
Mleko, jajko, cukier, drożdże wkładamy do kubeczka i mieszamy razem.Odstawiamy na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, sół i wlewamy zawartość wceśniej przygotowanego kubeczka- mieszamy łyżką lub mikserem. Następnie powoli dolewamy wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było za żadkie i dało się ugniatać. Następnie dolewamy olej i ugniatamy/miksujemy do czasu aż będzie ładnie odchodzić od ręki/miski.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut
Sos pomidorowy
Składniki:200 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki przyprawy do pizzy Galeo
Wykonanie:
Przecier pomidorowy wlewamy do garnuszka, gotujemy i dodajemy przyprawę. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia i studzimy.
Sos czosnkowy
Składniki:1/2j jogurtu greckiego
3-4 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól cukier
Wykonanie:
Do małej miseczki wlewamy jogurt, wyciskamy czosnek i dodajemy przyprawy- dokładnie mieszamy
Pizza wykonanie
Kiedy ciasto już nam urośnie wyjmujemy je z miski i rozciącamy na posmarowanej olejem blaszce. Najlepszy efekt cienkiego ciasta osiągamy rozciągając ciasto zmoczonymi zimną wodą rękoma.Kiedy nam już się uda rozciągnąc ciasto na całą blache, wylewamy na nie lekko ostudzony sos pomidorowy.
Następnie układamy dowolne dodatki, zaczynając od żółtego sera. Każdy lubi co innego, u nas pizza nie może się obejść bez zielonych oliwek, salami i kukurydzy.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez ok 8-10 minut
Po upieczeniu polewamy sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz