wtorek, 14 sierpnia 2012

Pizza - lepsza niż w pizzeri ok 5zł

Cała nasza rodzina od zawsze uwielbiała Pizze, przynajmniej raz w tygodniu kierowca dostarczał nam ją pod same drzwi a my rzucaliśmy się na nią jak wygłodniałe zwierzęta- tak właśnie ją lubimy... Wydawało mi się także, iż w domu nie byłabym w stanie zrobić nawet w połowie tak dobrej, ale postanowiłam poeksperymentować i w końcu się udało! Pizza lepsza nż w pizzeri- tak orzekli znajomi i rodzina. Oto przepis na moją ulubioną piątkową kolację

 

PIZZA DOMOWA Z SOSEM CZOSNKOWYM

Ciasto

Składniki:

2 szklanki mąki
1/2 opakowanie drożdży świeżych
1 jajko
1łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
50ml letniego mleka
1 szklanka wody

Wykonanie:

Mleko, jajko, cukier, drożdże wkładamy do kubeczka i mieszamy razem.Odstawiamy na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, sół i wlewamy zawartość wceśniej przygotowanego kubeczka- mieszamy łyżką lub mikserem. Następnie powoli dolewamy wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było za żadkie i dało się ugniatać. Następnie dolewamy olej i ugniatamy/miksujemy do czasu aż będzie ładnie odchodzić od ręki/miski.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut

Sos pomidorowy

Składniki:

200 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki przyprawy do pizzy Galeo

Wykonanie:

Przecier pomidorowy wlewamy do garnuszka, gotujemy i dodajemy przyprawę. Po kilku minutach zdejmujemy z  ognia i studzimy.

Sos czosnkowy

Składniki:

1/2j jogurtu greckiego
3-4 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól cukier

Wykonanie:

Do małej miseczki wlewamy jogurt, wyciskamy czosnek i dodajemy przyprawy- dokładnie mieszamy


Pizza wykonanie

Kiedy ciasto już nam urośnie wyjmujemy je z miski i rozciącamy na posmarowanej olejem blaszce. Najlepszy efekt cienkiego ciasta osiągamy rozciągając ciasto zmoczonymi zimną wodą rękoma.
Kiedy nam już się uda rozciągnąc ciasto na całą blache, wylewamy na nie lekko ostudzony sos pomidorowy.

Następnie układamy dowolne dodatki, zaczynając od żółtego sera. Każdy lubi co innego, u nas pizza nie może się obejść bez zielonych oliwek, salami i kukurydzy.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez ok 8-10 minut

Po upieczeniu polewamy sosem czosnkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz